Mistborn Book 1: The Final Empire

Brandon Sanderson

Можете да видите цялата трилогия на снимката вляво. Взех първа книга от книжарница Ciela във Варна. Книгата най-вероятно все още я няма на български, но и не знам как биха я превели, преводачът би трябвало да е наистина опитен, за да я преведе така, че да запази всичко възможно най-много непроменено.
Тази книга е за хора като мен, почнали да четат на английски. Тя е сравнително трудна, поне докато й свикнеш на думите, които използва, някои не бях чувала, но в последствие осъзнах, че книгата е доста хубава, запали интереса ми и без това мигновено. Дебела е, да, много е хубава. Сега ще копирам чат от ме към две приятелки, нередактиран, за да кажа повечето от това, което имам да казвам.

По Скайп: (до HEARTBREAKER's)

Yuli Atta: Прочетох невероятна книга и ми е в главата да й напиша мнението в блога, но трябваше да си забравя имейла, РАЗБИРА се и сега не ми с епише по нищо друго, ама ще се насиля да пиша малко, чвк, The Final Emprire by Brandon Sanderson е една наистина МНОГО хубава книга. Днес тъкмо я свърших. Първо почва...някак колебливо, бих казала, може би заради самата героиня ли, не знам, но после, като продължиш да четше...тя просто те хваща, улавя те и ми е толкова...интересна, хубава...някак ме хвана от момчента, в който Вин отиде на първия си бал, защото там срещна Елънд и да...малко повече романтика, но всичко друго беше толкова хубаво и просто...ох... И Келзиър, и Сейзд, и Вин, и Елънд, и Доксън, и Брийз, и Споок, чието име е доста дълго и забравих и Лорд Ренокс и всички са просто толкова добре изградени, толкова...просто...нямам думи, с които д аопиша колко ми хареса книгата и за пръв път от месеци довършвам книга без да изтърва и ред!

По Фейсбук: (до l(u)xia) 

Книгата вече я прочетох, изключително много ми хареса и ще накарам майка ми да ми поръча останалите две, дори видях, че има планирани още 3 поредици към трилогията, но може и да се задоволя само с тези, но авторът има още много книги, които лека полека може и да си наложа да изчета, защото първата книга много ми хареса, а и като й свикнеш малко на думите е дооооста по-лесно, от колкото в началото. Наистина. Даже мисля да пиша в блога.

И така. Не знам дали нещо ще се повтори, но когато почнеш да четеш тази книга ти се пренасяш в Последната империя, където има няколко раси, както се предполага. Има знатни хора, наказатели и инквизитори, терисианци и една по-низша раса, която  е третирана чисто и просто като роби- скаа. Наричат ги skaa. Не знам как се чете. И определени хора от знатните имат сили, наречени Allomancy, свързани с метали и тяхното поглъщане, а чрез това те те даряват със сила. 
И така шестнадесетгодишната Вин среща Келзиър в една нощ, когато той и приятелят му Доксън спасяват един вид нейния thieving crew. И започват разни обрати, тя научава интересни неща и се впускат в чисто и просто приключения, така да ги наречем. Той я обучава и има тежка история зад себе си, но и тя не остава по-назад. И не, не те се събират. Той е малко два пъти на възрастта й. Просто много го харесвам. 
 Както и да е.Има интересни обратни, които няма да разкривам, просто книгата е прекалено хубава, за да остане непрочетена. Очаквам след две седмици останалите 2 книги. Ще ми ги поръчат. Просто... Отново се повтарям, от месеци не съм завършвала книга ред по ред на последните страници и тази я завърших глава по глава, страница по страница, параграф по параграф, ред по ред, дума по дума, сричка по сричка, буква по буква.
Прекалено е хубава, за да не написана от мъж. (Аз съм сексист.) В кръга на шегата, разбира се. Просто си струва да я прочетете.

08.01.2015
- Dark-Angel
Уебсайт в alle.bg